خانه مجله دندانپزشکی دیش دال مقالات دندانپزشکی


آشنایی با دستگاه اتوکلاو و عملکرد آن قسمت اول

زمان مورد نیاز برای مطالعه:۲دقیقه

آشنایی با دستگاه اتوکلاو و عملکرد آن قسمت اول

در این مقاله قصد داریم که به ارائه اطلاعاتی در مورد دستگاه اتوکلاو بپردازیم. اگر به دنبال شناخت بیشتر این دستگاه هستید در این مقاله همراه ما باشید. دستگاه اتوکلاو از دستگاه های پرکاربردی است که در موارد بسیاری از جمله پزشکی، دندان‌پزشکی، دامپزشکی، صنایع شیمیایی، صنایع مواد غذایی، آزمایشگاه میکروبیولوژی و مراکز بهداشتی کاربرد دارد. اگر شما هم در محیط کار خود با این دستگاه سروکار دارید بهتر است که قبل از استفاده آشنایی بیشتری نسبت به آن داشته باشید.

یکی از مسائل چالش برانگیز و با اهمیت در علم دندانپزشکی مساله "عفونت" است که به دلیل ایجاد موجی از نگرانی و دلهره در بیماران، دغدغه­ همیشگی دندانپزشکان محسوب می­ شود. استفاده از تجهیزاتی از جمله انواع محلول­ ها، فور و اولتراسونیک تا حدی به استریل شدن وسایل دندانپزشکی کمک نموده اما با چشمگیر شدن اهمیت این موضوع، استفاده از دستگاهی به نام اتوکلاو ضرورت پیدا کرده است. گفته می­شود اتوکلاو سریع­ترین، بهترین و مطمئن ترین روش ضدعفونی کردن می­ باشد، چرا که وسایل پزشک را در شرایطی فراتر از ظرفیت حیاتی میکروارگانیسم ها قرار می ­دهد و فرآیند استریلیزاسیون را در سطح اطمینان بسیار بالا تضمین می­ کند.

دستگاه اتوکلاو چیست؟

در ابتدا لازم است که تعریفی را از دستگاه اتوکلاو ارائه دهیم، اتوکلاو وسیله ای است که از آن به منظور سترون سازی استفاده می شود، سترون سازی در اتوکلاو یعنی همه اشکال حیات میکروب ها با استفاده از روش هایی از جمله بخار از بین برده شود. از اتوکلاو همچنین به نام دستگاه استریل کنند نیز یاد می شود که با استفاده از مواد غیر متحرک شرایط استریل را فراهم می کند که به این شرح می باشد: تمیز کردن، زدودن آلودگی، بررسی به همراه نظارت، بسته بندی و آماده سازی، استریلیزاسیون، ذخیره سازی، تحویل دادن مواد و لوازم. در اتوکلاو از حرارت و فشار به منظور ضدعفونی کردن وسایل مورد نظر استفاده می شود.

اکثر اتوکلاوها در دو محدوده دمایی کار می کنند:

الف- محدوده پائین: 123-121 درجه سانتی گراد

ب- محدوده بالا: 134-132 درجه سانتی گراد

   

فرآیند استریل

کل مدت زمان کار دستگاه اتوکلاو از فشار دادن دکمه Start (شروع کار) تا پایان کار سیستم، مجموع سه زمان: زمان اولیه (Preheating Time)، زمان استریلیزاسیون (Sterilization Time) و زمان خشک شدن (Drying Time) است.
   

برنامه کامل استریل عبارت از ۹ مرحله زیر می باشد:

آبگیری – پیش خلاء – افزایش دما – استریل – تخلیه – پس خلاء – خشک شدن – یکسان سازی – پایان کار

  

Otoclave

انواع دستگاه‌های اتوکلاو

دستگاه های اتوکلاو را با توجه به تجهیزاتی که ضدعفونی می کنند می توانیم دسته بندی کنیم:

*دستگاه اتوکلاو N: برای استریل کردن ابزارآلاتی استفاده می شود که جامد و بدون پوشش هستند.
*دستگاه اتوکلاو S: برای استریل کردن ابزارآلاتی استفاده می شود که هم جامد و بدون پوشش هستند و هم پوشش دار و در آن هم از پمپ خلا استفاده می شود و هم نمی شود.
 *دستگاه اتوکلاو B: برای استریل کردن ابزارآلاتی استفاده می شود که جامد و بدون پوشش و هم پوشش دار، دارای یک پمپ وکیوم با قدرت بسیار بالایی است.
*دستگاه اتوکلاو سریع: این دستگاه نیز در جاهایی استفاده می شود که نیاز به حجم استریلیزاسیون کمتری است که از جمله آنها می توانیم به مراکز پزشکی و دندانپزشکی اشاره کنیم.

نکات مهم برای استریلیزاسیون وسایل با اتوکلاو

1- وسایل باید داخل پارچه دو لایه پیچیده شود و در داخل بیکس گذاشته شود.

(بیکس وسیله ای است که هنگام استریل نمودن با اتوکلاو از آن استفاده می شود بنابراین قبل از استفاده کردن باید کاملاً شسته و خشک شود. بیکس نباید زیاد پر باشد. هنگامی که داخل اتوکلاو گذاشته می شود، باید دریچه های آن کاملاً باز باشد تا بخار آب بتواند به راحتی داخل آن شود. همچنین پس از استریل کردن به محض خارج کردن از اتوکلاو باید دریچه های آن بسته شود. در داخل بیکس می توان گاز و مقداری پانسمان را قرار داد. برای اطمینان از اینکه وسایل استریل شده اند، از تست اتوکلاو استفاده می کنند که در حالت عادی به رنگ زرد است و وقتی استریل شد خطوط تست به رنگ سیاه در می آید.)

2- وسایل باید بعد از خارج شدن از اتوکلاو تاریخ داشته باشند.

3- وسایل داخل پارچه تا 30 روز و وسایل داخل کاغذ پیچیده شده تا دو هفته (به شرط اینکه رطوبت ندیده باشند) قابل استفاده هستند .

4- بعد از بازکردن درب اتوکلاو، وسایل را بلافاصله خارج نکنید، چون وسایل برای خشک شدن کامل نیاز به یک زمان 10 تا 20 دقیقه ای دارند. وسایل را نباید مرطوب خارج کرد، زیرا غیراستریل خواهند شد.

نکته مهم: هنگامی که وسایل موردنیاز خود را در بیکس می گذارید، دریچه های آن را باز کرده و نام محل را روی چسب درب بیکس بنویسید. همچنین نام وسایل موجود در بیکس و تاریخ مربوطه آن باید روی چسب نوشته شود. هرگز برای برداشتن و سایل از داخل بیکس، دست های خود را وارد نکنید. برای این منظور از پنس مخصوص حمل و نقل استریل استفاده کنید.

    

Otoclave

برای مشاهده و خرید اتوکلاو-دندانپزشکی محصول های مرتبط کلیک کنید 

دیشدال بزرگترین فروشگاه اینترنتی در زمینه دندانپزشکی، با گستره ای متنوع از مواد و تجهیزات مورد نیاز دندانپزشکان محترم، «تجربه ی لذت بخش یک خرید اینترنتی» را به همراه دارد. ارسال به موقع، ضمانت بهترین قیمت و همچنین اصالت برند محصولات، سه اصلی است که دیشدال همواره به آن پایبند بوده و با رعایت آن بستری جامع، جهت دسترسی به برندهای متنوع و مطرح جهانی را به آسانی و تنها با چند کلیک، برای جامعه دندانپزشکی ایران فراهم آورده است. تیم پشتیبان دیشدال در تلاش است که با همراهی کردن شما در این مسیر تجربه ای ماندگار برایتان رقم بزند.