خانه مجله دندانپزشکی دیش دال مقالات دندانپزشکی


رعایت چند نکات کلیدی موفق در دوام لمینت و ونیر کامپوزیت

زمان مورد نیاز برای مطالعه:۲دقیقه

رعایت چند نکات کلیدی موفق در دوام لمینت و ونیر کامپوزیت

ترمیم زیبایی دندان دغدغه ی بسیاری از مراجعان به دندانپزشکی و دندان پزشک است . امروزه تنها اتفاق خوب دندانپزشکی  درمان دندان نیست. ترمیم زیبایی دندان ، بعد ازترمیم یک دندان پوسیده نکته ای بسیار مهم در دندانپزشکی محسوب میشود. کامپوزیت ها موادی هستند که امکان زیبا کردن دندانها را فراهم کرده اند.کامپوزیت در بسیاری موارد زیباتر از روکش است و تخریب بافت سالم دندان هم بسیار ناچیز و در حد صفر می باشد. کامپوزیت های نسل جدید، دندان های کج که قبلا با ارتودنسی انجام میشدرا بطور محدود ولی چشمگیر زیبا تر میکنند . شفافیت ، رنگ ، انعکاس نور و بسیاری موارد دیگر در این کامپوزیت ها برای ترمیم زیبایی دندان خیره کننده است. 

گفتگو با دکتر آزاده بلالایی درباره نکات کلیدی موفقیت و دوام لمینت و ونیر کامپوزیت

انتخاب درمان زیبایی به جای ارتودنسی

یکی از مشکلات که برخی درمان‌های زیبایی آن است که اصولا طرح درمان مناسب برای آنها درمان ارتودنسی ثابت یا متحرک بوده و گزینه مناسبی برای درمان‌های زیبایی نبوده‌اند! گاهی دندان‌های بیمار بسیار نامرتب است اما اصرار زیادی به انجام درمان‌های زیبایی دارد. در این شرایط دندانپزشک چاره‌ای جز تراشیدن مقدار زیادی از نسج دندان ندارد. بنابراین در بسیاری از موارد مینای سالم دندان فرد که پوسیدگی و پرکردگی قبلی ندارد و حتی رنگ خوبی هم دارد، تراش می‌خورد و آن را با کامپوزیت ونیر می‌پوشانند و این در حالی است که هیچ کامپوزیتی، زیبایی و رنگ مینای طبیعی دندان را ندارد. بنابراین این طرح درمان کاملاً اشتباه است.

   

تاثیر سبک زندگی در دوام درمان‌های زیبایی

دومین اشتباه در تشخیص و طرح درمان این است که به سبک زندگی افراد توجه نمی‌شود. برای مثال بیمارانی به مصرف زیاد چای و قهوه و دخانیات عادت دارند یا به عادت‌های مخربی مانند دندان‌قروچه یا شکستن پوسته‌های سخت با دندان‌هایشان دچار هستند، به‌طوری که دندان‌های سالمشان دچار تخریب رنگ و شکستگی می‌شود، نمی‌توان انتظار داشت شخصی که نتوانسته دندان‌های طبیعی خود را سالم نگه دارد، بعد از درمان‌های زیبایی مراقبت‌های لازم را برای حفظ دندان‌های ونیر شده یا لمینیت‌شده انجام دهد. مینای دندان سخت‌ترین بافت بدن و حتی از استخوان سخت‌تر است و وقتی شخصی نمی‌تواند مینای طبیعی دندان خود را حفظ کند، آیا می‌تواند ماده طبیعی شکننده‌ای مانند سرامیک یا کامپوزیت که خاصیت رنگ‌پذیری دارد را در داخل دهان خود سالم نگاه دارد؟

مورد مهم دیگر، انتخاب طرح درمان و ماده مناسب برای درمان زیبایی دندان فرد است. آیا اگر تصاویری از افرادی که طرح لبخندشان را با کامپوزیت ونیر اصلاح کرده‌اند در فضای مجازی رایج است، می‌توان تعداد مشخصی از دندان‌های همه بیماران، مثلاً ۱۰ یا ۱۲ عدد از دندان‌های آنان را کامپوزیت ونیر کرد؟ در اصل باید گفت نوع درمان بیمار را باید بر اساس میزان نسج باقی‌مانده روی دندان، سن بیمار، سبک زندگی، عادت‌های مخرب و بسیاری از عوامل دیگر تعیین کرد. گاهی نسج دندان آن‌قدر تخریب شده است که کامپوزیت یا سرامیک ونیر نمی‌تواند به دندان استحکام خوبی بدهد و درمان انواع مختلف روکش سرامیکی برای او مناسب است.

   

آیا دندان‌ها برای درمان‌های زیبایی تراش می‌خورند؟

در مورد فرایند درمان باید گفت بسیاری از بیماران این ذهنیت را دارند که قرار است درمان سالم و طبیعی برای آنان به نحوی انجام شود که دندان‌هایشان هیچ تراشی نخورد. این تفکر صد در صد غلط است. چرا که در مواردی که دندان‌ها نامرتب هستند، دندانپزشک ناچار از تراش دادن آن‌ها است و در غیر اینصورت ترمیم دندان آن‌قدر حجیم و بیرون زده می‌شود که ممکن است نتواند رضایت بیمار را جلب کند. باید توجه کرد که قوس فکی در صورت شخص جایگاه مشخصی دارد که اگر دندان‌ها از آن خیلی جلوتر یا عقب‌تر باشد، باعث نارضایتی بیمار می‌شود.

   

خون‌ریزی و تورم لثه اطراف دندان‌های ونیر شده

گاهی مشاهده می‌شود بیمارانی که کامپوزیت ونیر انجام داده‌اند، دچار التهاب، تورم و خونریزی‌های مداوم لثه به‌صورت خود به خودی یا موقع غذا خوردن و مسواک زدن هستند و دلیل آن این است که مواد ترمیمی از مرز و حدود خود تجاوز کرده و وارد فضایی که نباید، شده‌اند. این باعث می‌شود که لثه در آن منطقه دچار تحریک مداوم شود و بیمار علائم بیرونی آن را در کوتاه‌مدت به صورت خونریزی و التهاب لثه می‌بیند. اما در درازمدت علاوه بر اینکه این التهاب باقی می‌ماند، تأثیر خود را به شکل مشکلات پریودنتال و استخوان اطراف دندان نشان می‌دهد.

  

حساس شدن دندان پس از درمان‌های زیبایی

در کیس‌هایی که نسج دندان نیاز به تراش زیاد دارد، احتمال اینکه دندان بیمار زیاد حساس شود یا حتی در بعضی از موارد حفره عصب باز شود وجود دارد. بنابراین ممکن است دندان سالمی که قبلاً ترمیم نشده است به درمان ریشه نیاز پیدا کند.

   

رنگ‌پذیری سرامیک و کامپوزیت

به طور کلی در درمان‌های زیبایی از دو ماده کامپوزیت و سرامیک استفاده می‌شود. کامپوزیت ذات رنگ‌پذیر دارد و به‌مرور زمان به مقدار بسیار جزئی تغییر رنگ می‌دهد. البته میزان رنگ‌پذیری آن بسته به نوع این ماده متفاوت است. اما قطعاً جلای سطح آن به‌مرور زمان افت می‌کند و بیمار با توجه به میزان مصرف مواد دخانی یا خوراکی‌های رنگ‌زا باید هر ۶ ماه تا یک سال برای پلیش دندان‌هایش به دندانپزشک مراجعه کند. جلا و رنگ سرامیک‌ها در مقایسه با کامپوزیت ثبات زیادی دارد و در درازمدت نه‌تنها افت نمی‌کند، بلکه در بسیاری از موارد ظاهر زیباتری پیدا می‌کند.

   

باید و نبایدها پس از درمان‌های زیبایی

اگر فرد عادت مخربی مثل شکستن پوسته‌های سخت با دندان‌ها دارد باید آن را ترک کند یا اگر دندان‌قروچه دارد باید از گاردهای داخل دهان استفاده کند؛ همچنین باید کمتر خوراکی مواد رنگ‌زا بخورد.

درمان‌های زیبایی قطعاً در رضایت شخص از ظاهر خود تأثیر بسیار خوبی دارند، اما هر شخص باید در نظر بگیرد که در صورت انجام دادن این درمان‌ها چه چیزی از دست می‌دهد و چه چیزی به دست می‌آورد. درمجموع باید گفت اگر قوس فکی را به زیباترین و در سلامت‌ترین شکل ممکن برای فرد ایجاد کنیم درمان‌های زیبایی قطعاً بسیار خوب و بادوام خواهند بود.