خانه مجله دندانپزشکی دیش دال مقالات دندانپزشکی


گوتا پرکا ایده آل ترین ماده برای پر کردن کانال ریشه

زمان مورد نیاز برای مطالعه:۲دقیقه

گوتا پرکا ایده آل ترین ماده برای پر کردن کانال ریشه

ماده ای که برای پر کردن کانال ریشه مورد استفاده قرار می گیرد باید بتواند تمام سیستم کانال ریشه و تا حد محدوده ی پیوند سمنت دندان را به طور کامل پر کند حداقل میزان مواردی که برای سیل کردن کانال ریشه مورد استفاده قرار می گیرند با بدن سازگار بوده و بافت های بدن قادر به تحمل آنها هستند . این مواد در کنار پر کننده ی دندان بکار برده می شوند تا سیل کافی را فراهم آورند 

گرچه از زمان ابداع روش درمان و پر کردن دندان مواد زیادی برای پر کردن ریشه معرفی شده اند ثابت شده است که گوتا پرکا به عنوان ماده ی پر کننده یی کانال ریشه از بخش کورونال تا آپیکال انتخاب میشده است.گرچه ممکن است گوتا پرکا ماده ای ایده آل نباشد اما دارای اکثر مشخصه های لازم برای پر کردن کانال ریشه به صورت ایده آل است . در حالی که از کاستی های گوتا پرکا چسبندگی و عدم استحکام و سهولت جابجایی آن تحت فشار است با این حال کاستی ها چیزی از مزایای آن کم نمیکند 

بواسطه این کاستی ها , همیشه یک ماده ی سیل کننده / سمان با گوتاپرکا مورد استفاده قرار می گیرد .

مواد پر کننده مرکزی 

مخروط های گوتا پرکا

گوتا پرکا ماده ی استانداردی است که برای پر کردن مرکز کانال ریشه مورد استفاده قرار میگیرد . این ماده دارای کمترین میزان سمیت است و برای بافت کمترین حساسیت را ایجاد می نماید و با باقی ماندن درون سیستم کانال ریشه , کمترین میزان آلرژی زایی را خواهد داشت . چنانچه به صورت ناخواسته تا درون بافت های اطراف ریشه ی کوچک دندان امتداد یابد , به خوبی قابل تحمل آن را دارد به شرطی که کانال پاکسازی و سیل شود .

حلال های شیمیایی تقریبا 100 سال است که برای نرم کردن گوتا پرکا مورد استفاده قرار گرفته اند . برای انجام این کار , مخروط گوتا پرکا به مدت یک ثانیه درون حلال غوطه ور می شود تا نرم شده و خمیر نرمی از گوتا پرکا همراه با حلال درست شود که با ساختار کانال بهتر تطبیق پیدا می کند .

مخروط های گوتا پرکا در اندازه های استاندارد  و غیر استاندارد ساخته میشوند . اندازه های استاندارد طبق اندازه های فایل های کانال ریشه ی استاندارد 15 تا 140 هستند و اساسا به عنوان ماده ی اصلی برای پر کردن مورد استفاده قرار می گیرند .اندازه های آن ها از 2% ااست , اما ممکن است 4% یا 6% یا بیشتر هم یاشند 

اندازه های غیر استاندارد آنها از بالا تا پایین باریک تر هستند .در تکنیک های پر کردن کانال ,  این گوتا ها به عنوان گوتای فرعی یا کمکی طی فشرده سازی مورد استفاده قرار گرفته اند که با شکل فضای کانال آماده شده یا با ابزار فشرده سازی متناسب است .

اعمال گوتا پرکا 

با استفاده از یک وسیله ی پلاستیکی می توتن گوتا پرکا را اعمال نمود .این ابزار تحت عنوان آبچوراتور شناخته می شود . شکل اولیه ی آبچوراتورها به گونه ای بود که گوتا پرکا به دور فایل k پیچانده میشد . پس از آن گوتا روی حرارت گرم میشد تا زمانی سطح آن براق می شد و حجم آن افزایش می یافت . سپس ابچوراتور درون کانال فرو می رفت و حین چرخاندن دسته فشار آپیکال اعمال می شد.

آبچوراتور های پیش ساخته ابتدا با استفاده از فلز ضد زنگ و پس از ان یک مخروط از جنس تیتانیوم پوشیده شده با گوتاپرکا ساخته شدند .در حال حاظر این ابزار با استفاده از سیستمی بر پایه ی رزین ساخته می شود و همراه با یک مادهی سیل کننده متاکریلات بر پایه ی رزین استفاده می شود که در ابتدا تحت حرارت نرم می شود و سپس کل ساختار کانال ریشه را پوشش می دهد .