خانه مجله دندانپزشکی دیش دال مقالات دندانپزشکی


سرجیکال گاید یا راهنمای جراحی ایمپلنت

زمان مورد نیاز برای مطالعه:۲دقیقه

سرجیکال گاید یا راهنمای جراحی ایمپلنت

امروزه کاشت ایمپلنت که یکی از بهترین روش های جایگزینی دندان از دست رفته میباشد ، همانند سایر جراحی ها دارای مشکلاتی از قبیل عدم قرار گیری پایه ایمپلنت در جایگاه مناسب ، احتمال آسیب دیدن رگ های عصبی فک وغیره میباشد .از این رو  با استفاده  از انواع راهنمای جراحی ایمپلنت ، دقت  کاشت دندان افزایش یافته و در نتیجه  درمان با کیفیت بالاتری ارائه می گردد.

یکی از مسائل اساسی که متقاضیان کاشت دندان با آن دست و پنجه نرم می کنند،این است که کاشت ایمپلنت با استفاده از راهنمای جراحی  چه مزیتی نسبت به  کاشت ایمپلنت با روش عادی دارد؟با بکارگیری تکنیک مناسب ، استفاده از راهنمای جراحی می تواند یک روش قابل اعتماد و قابل پیش بینی برای قرارگیری ایمپلنت دندانی باشد. از آنجایی که الگو درمانی افراد متفاوت است ، هنگامی که تصمیم به استفاده از راهنمای جراحی در کاشت ایمپلنت گرفته می شود، برای هر شخص طرح درمان متناسب باشرایط دهانی وی ارائه می شود.

سرجیکال گاید چیست؟

سرجیگال گاید یا راهنمای جراحی وسیله ایست که امکان می دهد تا ایمپلنت های دندانی در دقیق ترین مکان و با کمترین میزان جراحی انجام شوند. روش کار به این صورت می باشد که اسکن دندان ها و CBCT فک بیمار در نرم افزار طراحی گاید بر روی هم ادغام می شوند. در نتیجه اعصاب فک، سینوس، ریشه دندان های مجاور و تراکم استخوان قبل از هر اقدامی، بررسی می شود و ایمپلنت در بهترین مکان بصورت مجازی جاگذاری می شود.
بر اساس این طراحی، گاید راهنمای جراحی ساخته شده و به دندانپزشک معالج ارسال می شود. حتی این امکان وجود دارد که تمام روکش ها، قبل از مراجعه بیمار، برای دندانپزشک ارسال شود. از این رو دندانپزشک بدون استرس و مهمتر از آن بدون اشتباه، ایمپلنت را در همان فضایی که در نرم افزار مشخص شده قرار می دهد. در بسیاری از موارد دیگر احتیاج به جراحی و شکافتن لثه نیز وجود نخواهد داشت. در نتیجه بیمار در یک جلسه مراحل کاشت ایمپلنت را بدون جراحی و خطرات ناشی از آن پشت سر خواهد گذاشت. دوره نقاهت بسیار کاهش خواهد یافت و خطر عفونت از بین خواهد رفت. در برخی از موارد ترکیب جراحی و استفاده از سرجیکال گاید به دستور پزشک مورد استفاده قرار خواهد گرفت. قرار داشتن ایمپلنت در بهترین مکان و بهترین شرایط، طول عمر بالای پروتز را بهمراه خواهد داشت.

انواع سرجیکال گاید

گاید tooth borne

استفاده از این نوع  راهنمای جراحی متداول تر از سایر روش ها میباشد و به راحتی قابل انطباق با موقعیت های مختلف بالینی است. راهنماهای جراحی معمولا برای کاشت ایمپلنت دندان از یک تا چند واحد به کار برده می شوند، همچنین نتایج قابل پیش بینی را برای جراح ایمپلنت به همراه می آورند.

 

گاید mucosal- borne

همان طور که از نام آن پیداست، از راهنمای جراحی mucosal borne برای پشتیبانی و حمایت از بافت نرم اینترااورال استفاده می شود .این نوع راهنما عموما براساس یک پروتز متحرک موجود ساخته می شود، ایمپلنت های mucosal-borne می توانند در جهات مختلف حرکت کنند که این مورد می تواند باعث افزایش اشتباه در قرارگیری ایمپلنت شود.

 

گاید bone-borne

راهنمای جراحی bone-borne برای بیماران ایمپلنت full arch استفاده می شود، این نوع راهنمای جراحی از بخش های تحمل بار در انشعابات استخوان آلوئولار در قوس ماگزیلاری و مندیبل در جهت کرونا آپیکال پشتیبانی می کند.

 

در روش سنتی بدون استفاده از سرجیکال گاید، حتی دندانپزشکان با تجربه نیز نمیتوانند تضمین کنند تا ایمپلنت در دقیق ترین مکان کاشته شود. زیرا دیگر راهنمایی وجود نخواهد داشت و تمام خطاهای انسانی و شرایط مختلف بیماران هنگام دریل تاثیرگذار خواهد بود. هر کدام از این خطاها موجب کاهش عمر ایمپلنت و آسیب به بافت زنده بیمار در طول زمان خواهد شد.

به گونه ای که اگر ایمپلنت پس از چند سال اول شکست بخورد، امکان ترمیم استخوان و سایر بافت های بیمار به حداقل خواهد رسید. همانطور که گفته شد، در صورت تایید پزشک، روکش موقت بیمار طبق طراحی صورت گرفته و قبل از مراجعه بیمار جهت کاشت ایمپلنت، برای دندانپزشک ارسال خواهد شد. در نتیجه بیمار در همان جلسه، علاوه بر کاشت ایمپلنت، روکش موقت خود را دریافت خواهد کرد تا با اعتماد بنفس بالا، به زندگی روزمره خود بپردازد و زیبایی خود را حفظ کند.

مراحل کار:
1. تهیه قالب ایمپرشن با پوتی و یا اسکن داخل دهانی از بیمار
2. ارجاع بیمار به رادیولوژی جهت اسکن CBCT و یا دریافت فایل DICOM با فرمت STL
3. ارسال اطلاعات فوق به شرکت
4. انجام ایمپلنت پلنینگ و طراحی توسط شرکت و ارسال اطلاعات برای بررسی توسط دندانپزشک
5. ساخت سرجیکال گاید و ارسال به مطب
6. ارسال عکس های رادیوگرافی بعداز کاشت ایمپلنت به شرکت برای بررسی درمان