خانه مجله دندانپزشکی دیش دال مقالات عمومی برای مردم


انتخاب روکش مناسب دندان بهترین راه برای داشتن لبخندی زیبا

زمان مورد نیاز برای مطالعه:۲دقیقه

انتخاب روکش مناسب دندان بهترین راه برای داشتن لبخندی زیبا

انتخاب روکش مناسب از میان انواع روکش دندان، بهترین راه برای داشتن لبخندی زیباست. این روش برای کسانی که دندان هایشان لکه شده، خرد شده یا بین آن ها فاصله وجود دارد، روشی فوق‌العاده است. البته وقتی دندان هایتان را روکش می کنید دیگر نمی توانید آن ها را به حالت اولیه بازگردانید، به همین خاطر بهتر است قبل از اقدام حتما از تصمیمتان مطمئن شوید. قبل از اینکه خودتان یا دندانپزشکتان تصمیم بگیرید روکش برایتان خوب است، بهتر است اطلاعاتی درمورد آن داشته باشید و راه های مراقبت و هزینه های مربوط به آن را بدانید.

روکش دندان چیست؟

روکش دندان نوعی دندان مصنوعی از جنس سرامیک یا فلز است که در موارد زیر کاربرد دارد:
* دندان‌هایی که دیواره آنها شکسته یا به دلیل پوسیدگی از بین رفته باشد؛
*دندان‌هایی که به دلیل عصب‌کشی یا نازک شدن جداره، احتمال شکستن ‌شان وجود داشته باشد؛
* دندان هایی که با ایمپلنت جایگزین شده باشند؛

مراحل ساخت روکش دندان

دندانپزشک ابتدا وضعیت ریشه دندان را بررسی کرده و در صورت نیاز اقدام به روت کانال یاعصب‌کشی دندان می‌کند و در صورت نیاز یک پست فلزی برای حماست از ریشه داخل کانال قرار می دهد تا تاج دندان مصنوعی روی آن نصب گردد. سپس اگر پوسیدگی تاج دندان تا نزدیک لثه و حتی زیر آن ادامه یافته باشد، با جراحی لثه حجم کافی از تاج دندان برای گذاشتن روکش دندان در دسترس قرار می گیرد. در مرحله بعد فرم دهی، تراش و قالب گیری دندان انجام می گیرد. پس از اینکه تراش دندان کامل شد، از دندان تراش خورده و همچنین فک مقابل آن قالب‌گیری می‌شود. سپس رنگ روکش دندان با مشورت بیمار انتخاب شده و همراه با قالب تهیه شده برای ساخت دندان مصنوعی به لابراتوار ارسال می‌شود.

انواع روکش دندان کدام است؟

• روکشهای تمام فلزی ( all metal):

روکشهای تمام فلزی همانطور که از نام آن بر می آید تمام بخش پوشش دهنده دندان از فلز ساخته شده که بسته به نوع فلزات موجود در آلیاژ آن می تواند فلز سفید یا زرد باشد.این روکش به غیر از ایراد فلز رنگ بودنش، مزایای بسیاری دارد که سبب می شود برای دندان های آسیا بسیار مناسب باشند. روکش تمام فلز ساخته شده از آلیاژهایی چون طلا یا پلاتینیوم یا آلیاژهای فلزات اصلی مانند کبالت- کروم یا نیکل- کروم است. همین موضوع باعث مقاوم بودن آن در برابر شکستن، جویدن و گاز زدن مواد به نسبت سخت می باشد.

این روکش نسبت به روکش های تمام فلز شباهت بیشتری به دندان های اصلی فرد دارد. از طرفی مقاومت آن از روکش های تمام سرامیکی بیشتر می باشد. اما همین فلز ترکیب شده با سرامیک گاهی در مرز لثه و دندان به شکل یک خط تیره به چشم می خورد و هر چه لثه بیشتر تحلیل برود، این خط مشخص تر خواهد بود. یکی دیگر از معایب این نوع روکش احتمال فرسایش دندان های مقابل دندان روکش شده بیشتر میشود. اما از مزایای آن می توان به همرنگ بودن با دندان های اصلی و استفاده به عنوان بریج های بلندی که نیازمند استحکام بیشتری می باشندف اشاره نمود.

• روکش سرامیکی دندان (all ceramic): 

روکشهای تمام سرامیک همانطور که از نام آن بر می آید به طور کامل از نوعی چینی مانند پرسلن ساخته شده است.روکش سرامیکی یا لمینت ها ، روکشی نازک است که مخصوصا برای دندان هر شخص ساخته می شود. از جمله فواید روکش می توان به موارد زیر اشاره کرد

*روکشها محکم و پردوام هستند.
*ظاهری طبیعی دارند.
*به‌سادگی لک نمی شوند.
*در مقایسه با تاج یا روکش دندان، برای نصب آن نیازی نیست مقدار زیادی از مینا را بتراشیم.

روکشهای pfm ترکیب سرامیک  و فلز ( چینی باند شده به فلز ):

روکشهای ترکیب سرامیک و فلز آنچه که امروزه به عنوان روکش به صورت غالب در مطبهای دندانپزشکی استفاده می شود همین نوع روکش است. در واقع بخش فلزی دور تا دور دندان را پوشش میدهد و به عنوان بخش هسته ای استحکام روکش را سبب می شود و پرسلن یا چینی روی آن ،زیبایی روکش را منجر می شود. در واقع ترکیبی از زیبایی و استحکام.

 

چگونه یک روکش زیبایی بر روی دندان قرار می گیرد؟

این روش درمانی تحت بی حسی موضعی انجام می شود. این درمان شامل دو مرحله است که بسیار مشابه روش درمانی روکش ونیر است. مراحل این روش درمانی به شرح زیر است:

 

 مرحله اول:

در این مرحله دندان پزشک، دندان شما را برای روکش کردن آماده می کند. برای این کار دندان را قبل از تغییر شکل آن با استفاده از یک دریل کوچک تمیز می کند. ایده اصلی انجام این کار اطمینان از این موضوع است که دندان شما در شرایط مناسب برای درمان قرار دارد و امکان قرار دادن روکش بر روی آن وجود دارد. علاوه بر این لازم است اندازه و ظاهر دندان با روکش آن در این مرحله هماهنگی داشته باشد.

در ادامه دندان پزشک یک الگو از دندان های شما تهیه کرده و برای آزمایشگاه جهت ساخت قالب ارسال می کند. از این قالب برای ساخت روکش دندان استفاده می شود. در این زمان ممکن است از شما خواسته شود از یک روکش موقت تا زمان آماده شدن روکش نهایی استفاده کنید.

 

مرحله دو:

در این مرحله روکش جدید ساخته شده بر روی دندان شما قرار داده می شود. دندان پزشک در این مرحله سطح دندان را با اسید خراش می دهد تا بتواند یک سطح زبر بر روی آن ایجاد کند. انجام این کار باعث می شود روکش دندان بطور محکم به دندان بچسبد.

دندان پزشک در ادامه روکش را بر روی دندان شما قرار می دهد و از شما می خواهد مناسب بودن آن را قبل از چسباندن روکش به دندان بررسی کنید.

 

به هر حال مراحل فوق فقط برای روکش کردن یک دندان استفاده می شود. به این ترتیب اگر شما به دنبال روکش کردن چند دندان خود هستید، لازم است این روش درمانی بر روی هر یک از دندان ها مطابق مراحل فوق در چند جلسه درمانی انجام شود.

آیا روکش دندان باعث پوسیدگی میشود؟

خیر؛ روکشهای سرامیکی هیچ آسیبی به دندان هایتان نمی زنند! درواقع انواع روکش دندان ساخته شده‌ است تا جای دندان های طبیعی را بگیرد و ظاهر آن ها را زیبا کند. برای اینکه مطمئن شوید روکش هیچ صدمه‌ای به دندان نمی رساند، اول باید با طرز کار آن آشنا شوید. وقتی برای نصب روکش به دندانپزشک مراجعه می کنید، او روکشی مخصوص شما طراحی می کند که با لبخندتان سازگار باشد.

هزینه روکش دندان 

هزینه روکش برای هر شخص و در هر فرایندی متفاوت است. بنابراین بهتر است حتما قبل از شروع درمان، درمورد آن با پزشکتان صحبت کنید. قیمت روکش های PFM که پایه متال و رویه سرامیک داد حدوداً ۱۲۰۰۰۰۰ تومان و قیمت روکش فول زیرکونیا که تمام زیبایی است ۲۵۰۰۰۰۰ تومان است که از آنجایی که از جنس IPS E-Max هم می تواند باشد به نام روکش ایمکس نیز شناخته شده است.

ماندگاری انواع روکش دندان

انواع روکش دندان معمولا سال ها ماندگاری دارد ولی درست مانند دندان های اصلی گاهی ممکن است بشکند یا خرد شود. بسته به نوع روکشی که انتخاب می کنید، پزشک میزان دوام آن را به شما اطلاع می دهد. درصورتی که روکش دندانتان بشکند یا کمی خرد شود، می توانید آن را ترمیم کنید یا حتی روکش جدیدی جای آن بگذارید.

در مقاله بعدی حتمن درباره توصیه و مراقبت های بعد از روکش دندان گذاشته میشه