خانه مجله دندانپزشکی دیش دال مقالات دندانپزشکی


روش های آبچوره دندان و نسل های سیلر جدید

زمان مورد نیاز برای مطالعه:۲دقیقه

روش های آبچوره دندان و نسل های سیلر جدید

سیلر ها یکی از مناقشه برانگیزترین مباحث اندوی معاصر هستند و در نهایت یکی از وقت‌گیرترین و حساس‌ترین مراحل درمان ریشه، آبچوراسیون یا پر کردن کانال‌های ریشه است. درواقع گلِ کار درمان ریشه و نمای بصری درمان ریشه که قابل قضاوت باشد در این مراحله از اندو شکل می‌گیرد.دندانپزشکانی که در کار اندو به مهارت می‌رسند و اغلب از اندوهای خود احساس رضایت دارند، معمولاً برای مرحلهٔ آبچوراسیون نمی‌توانند تمهید جدیدی داشته باشند.

در این مطلب در مورد روش‌های آبچوره دندان و نسل‌های سیلر جدیدی که می‌توانند بر روش‌های آبچورهٔ ما تأثیر بگذارند صحبت خواهیم کرد.

نقش سیلر در آبچوره:

در روش‌های متداول آبچوره، برخلاف تصور بعضی از پزشکان نقش اصلی را در بیشتر تکنیک‌های آبچورهٔ دندان، سیلر ایفا می‌کند (و نه گوتا پرکا). کیفیت و نوع سیلر از اهمیت زیادی برخوردار است.

سیلرهای با بیس رزینی متداول‌ترین و خوش‌نام‌ترین سیلرهای کاربردی در اندودنتیکس معاصر هستند که هم به روش لترالی و هم عمودی قابل‌استفاده هستند. در گذشته سیلرهای اوژنول بیس بیشتر رایج بودند. سیلرهای با بیس دارویی (مانند کورتون و …) سیلرهای با بیس کلسیم هیدروکساید، گلاس یونومر و … هم در گذشته معرفی‌شده‌اند ولی هرگز به‌اندازهٔ سیلرهای رزینی هم ازنظر نتایج مطالعات و هم تجاری قابل‌اعتماد و محبوب نبوده‌اند.

امروزه سیلرهایی با بیس های بیوسرامیک، روش‌های جدید آبچوره را با خود متداول کرده‌اند که می‌تواند بالکل روی سرعت، روش کار و حتی احتمالاً نتایج تأثیر بگذارد.

سیلر ماروچی یا Endoseal MTA

سیلر ماروچی ازجمله سیلرهای با بیس غیر رزینی است که در بازار ایران عرضه می‌شود و نمایندگی رسمی هم دارد. هرچند که متأسفانه عرضهٔ این سیلر منظم نیست ولی فعلاً می‌توان گفت در دسترس ترین سیلر با بیس بیوسرامیک است؛ اما نکته اینجاست که ماروچی به‌جای سمان پورتلند ماده‌ای سیلیکات آلومینیومی به نام پوزولان دارد.

پوزولان در اصل نوعی پوکهٔ آتش‌فشانی است که در ترکیب برخی بتن‌ها هم به کار می‌رود و چون ارزان‌تر و محیط زیستی‌تر است و استحکام نهایی آن از بتن با سیمان پرتلند بیشتر هم است.

سمان دندانپزشکی ماروچی که پوزولان دارد اما زود ست می‌شود (10 الی پانزده دقیقه بنا به ادعای شرکت سازنده). کسانی که در کلینیک از این سمان استفاده می‌کنند می‌دانند که ستینگ این سمان در مواردی حتی بسیار سریع‌تر از ادعای شرکت سازنده است؛ یعنی ممکن است که به‌محض وارد شدن به کانال ستینگ اتفاق بیفتد. به نظر می‌رسد ستینگ تایم دوازده‌دقیقه‌ای که شرکت روی بروشور نوشته، ستینگ تایم نهایی است (دقت کنید که ستینگ تایم نهایی AH plus حدود دوازده ساعت است!)

حتی ستینگ در مجاورت هوا هم سریع است (صرفاً با رطوبت نیست). میزان روندگی (flow بودن) سمان ماروچی در حدود AH plus ساخت شرکت دنتسپلای است. میزان اپسیتهٔ آن اما کمی کمتر از AH plus است.

دندان‌پزشکان مایل‌اند که از تکنیک‌های سینگل کن برای این سیلر استفاده کنند. ولی مطالعات جامع بلندمدت در مورداطمینان بخش بودن این روش آبچوره در حال حاضر نداریم.

یه روش جایگزین :یعنی بعد از قرارگیری سیلر داخل کانال با استفاده از اولتراسونیک (بالطبع خشک) سیلر را در دیواره‌ها پخش کرد(مدت کوتاه درحد چند ثانیه) یا اینکه قطع هم‌زمان با قرارگیری گوتا پرکا، پخش کردن سیلر و قطع گوتا با اولتراسونیک انجام داده و بعد عمودی کندانس کردن. 

در مورد امکان خالی کردن گوتا بعد از آبچوره جهت فضای پست یا ریتریت نگرانی وجود ندارد و درصورتی‌که سایز مناسب گوتا استفاده‌شده و به طول رسیده باشد، مشکلی از بابت ریتریت هم نداریم.

سیلرهای BC (برسلر)

سیلرهای برسلر، سیلرهای بیوسرامیک استاندارد طلایی هستند. متأسفانه قیمت این سیلرها بالاست و به دلایل شرایط تحریم فعلی هم وارد کشور نمی‌شوند. همچنین انواع خمیری این سیلرها برای استفاده در جراحی‌های آپیکو و ترمیمی ریشه وجود دارد. نوع اروپایی هم که به اسم توتال فیل توسط شرکت سوئیسی FGK تولید می‌شود هم متأسفانه به علت قیمت بالا در بازار ایران جایی ندارد!